Gelin Hamamı
Osmanlıdan günümüze süregelen Gelinlerin tatlı düğün telaşlarını atmalarına yardımcı olan Gelin Hamamı ile rahatlamaya ne dersiniz?
Osmanlı Döneminden beri kültürümüzde yer edinen, unutulmaya yüz tutmuşken şehir yaşantısında yeniden canlanan en eski ve sevilen geleneklerden bir tanesidir Gelin Hamamı.
Bu özel güne hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazırlanmak için en uygun yerlerden birisi de hamam oluyor. Gelin hamamı için ayarlayacağınız hamamda, cilt bakımı, yüz bakımı, manikür, pedikür, masaj, kese ve saç bakımı gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz.
Eski zamanlarda bu geleneğin amacı sadece gelin adaylarını incelemek olsa da, günümüzde Gelin Hamamı düğün öncesi stresi atmak ve eğlenceli vakit geçirmek için düzenlenen bir organizasyon haline geldi. Zamanla modernleşen bu gelenek hala eski adetlerin inceliklerini sürdürmeye devam ediyor.
Gelin Hamamınız eksiksiz geçsin, doya doya eğlenin ve geriye güzel anılarınız kalsın diye hem siz hem de misafirleriniz için bu organizasyonu unutulmaz kılıyoruz.
Osmanlı'dan günümüze unutulmayan zarif bir gelenek...
Hamamlar, günlük hayatın stresinden ve yorgunluğundan kurtulmanın en eski yöntemidir. Belkide hamam geleneğinin unutulmamasındaki en önemli etkenlerden birisi budur. Bunun yanında zamanla kadınların daha fazla vakit geçirdiği ve eğlendiği birer sosyal mekân haline dönüşmüştür.
Eskiden hanımların takılarını ve yeni giysilerini başkalarına gösterme yeri de olan hamamlar, oğlunu evlendirmek isteyenler içinde seçecekleri kızları fiziki olarak görüp beğendikleri, kız beğenme yerleriydi. Zamanla bir kültür haline gelen hamamlar temizlik sağlık ve şifa amaçlı gidilen mekânlardı. Bu amaçlarının dışında tören şeklini almış geleneklerle bütünleşerek doğumdan ölüme kadarki süreci kapsayan zengin bir kültür olarak şekillenmiştir.
Günümüze kadar uzanan belki de en şenlikli olanı Gelin Hamamıdır. Gelin düğün öncesi, tüm misafirlere, yıkanmak için ikram olarak birer kalıp sabun dağıtılırdı. Hamamda eğlenceler yapılır, oynanır küçük bir düğün şeklinde davetlilere çay, kahve, şerbet ve meyveler ikram edilirdi. Gelin, hamamda soyunma yerine gelir kayınvalidesi ve diğer misafirlerin elini öperek yıkanmaya başlardı. Davetlilerle birlikte yıkanma, eğlence şeklinde sona ererdi. Bazı durumlarda tercihen gelinin kınasıda bu şenliklerle yakılır ve törene bir anlam daha katılırdı. Bazı yörelerimizde, gelin hamamı tercihen düğünden bir hafta on gün sonra da yapılırdı.
Şimdi bu unutulmayan geleneğimizi daha da güzel yaşamak ve yaşatmak için Onay Hamamı olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. O en güzel gününüzü bu zarif gelenekle, unulmaz bir şölene dönüştürmek için sizleri bekliyoruz...
Hamam, sadece kişilerin temizlenmek için gittikleri bir yer değil, aynı zamanda Türk kültüründe orta halli insanlar ve zengin ailelerin sahip olduğu ev hamamlarında gerçekleştirilen nişan, gelin ve damat gibi çeşitli törenlerin yapıldığı önemli bir sosyal yerdir. Bu gelenekler, Anadolu ve Balkanlar'daki birçok merkezde hala yaşatılmaktadır. Hamamlar, kadınların sokağa çıkma özgürlüklerinin kısıtlı olduğu dönemlerde, toplum içinde olma hissini yaşayabilecekleri, giyim, mücevher ve diğer eşyalarını diğerleriyle paylaşabilecekleri kaçamak yerler olarak kullanılırdı. Ayrıca, burada düzenlenen özel etkinliklerde müzisyenler yer alır ve yemekler, tatlılar, meyveler gibi çeşitli yiyecekler ikram edilir, davetliler eğlenir ve zevkli vakit geçirirler.
Damat hamamı, düğün günü erken saatlerde veya bir gün öncesinde, damadın yakın arkadaşları ve gelin tarafının erkek akrabalarının katılımıyla gerçekleştirilen hamam eğlencesidir. Modern zamanlarda bekarlığa veda partisi gibi görülebilecek damat hamamı, şehir merkezlerinde unutulmaya yüz tutmuş olsa da, kırsal kesimde ve yöre insanlarının sıklıkla uyguladığı bir gelenektir.
Damat hamamında, damat adayı ve arkadaşları göbek taşında terleyerek gözenekleri açılır, tellak tarafından kese yapılarak ölü derilerinden arınır ve daha sonra güzel bir kurna başında yıkanırlar. En son olarak, vücudun rahatlaması için yağlı masaj yapılır. Hamam eğlenceleri, kişilerin zevk ve tercihlerine göre şekillenir. Bazıları sazlı sözlü eğlenceler yaparken, bazıları sadece arkadaşlarıyla temizlenmek ve rahatlamak için buraya gelirler.